« | Home | »

МЕЂУНАРОДНИ НАУЧНИ СКУП У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ

Античка култура, европско и српско наслеђе

У организацији Друштва за античке студије Србије, Историјског архива „Срем“ и Матице Српске, од 25. до 27. септембра, одржан је 4. Међународни научни симпозијум „Антика и савремени свет“, а Сремска Митровица је по традицији један од његових домаћина. Учествовало је 40 универзитетских професора и научника из Канаде, Белгије, Италије, Грчке, Бугарске, Немачке и Србије који су се ове године бавили темом „Античка култура – европско и српско наслеђе“.

– У питању је скуп мултидисциплинарног карактера, окупља научне ствараоце из разних области који се баве проучавањем везе античких достигнућа са садашњом цивилизацијом на разним пољима од филозофије, права, историје, природних наука, до језика… Скуп се одржава уз подршку локалне самуправе, јер је процењено да је Митровица идеалан град, због свог наслеђа, за овакве скупове – рекао је Дејан Мостарлић, директор Историјског архива „Срем“.

Почасни гост овогодишњег симпозијума је био професор Карл Јоахим Класен чувени професор из Гетингена у Немачкој, казала је председница Друштва за античке студије Србије проф. Ксенија Марицки Гађански. Она је подсетила да је професор Класен био председник Светске асоцијације класичара, чији је члан и поменуто српско друштво.

– Ми тумачимо темеље развоја цивилизације, а професор Класен је нагласио да је у свему томе важан и источни део Европе, чији се значај често занемарује; и да је он зато овде дошао – додала је професорка Марицки Гађаски.

Пре годину дана Друштво за античке студије Србије је објавилo књигу др Класена „О врлинама у старом веку“ за коју је добио награду „Милан Будимир“ која му је сада уручена. Такође, проф. Класену је уручена и повеља Матице Српске за чланство што он са задовољством истиче у својој богатој научној биографији.

Подршку организацији традиционалном скупу, чији домаhини су сем Сремске Митровице били Београд и Нови Сад, пружили су Министарство науke Србије, Покрајински секретаријат за науку Војводине и Град Сремска Митровица.


.. o članku