« | Home | »

Промоција часописа – „Споменица“ бр. 8

 Осми број часописа Споменица Историјског архива  „Срем“ промовисан је 16. марта 2010. године.  „Споменица“ представља значајан допринос на пољу проучавања историје, има статус часописа од националног значаја и налази се на листи Министарства науке.

Промоција у Музеју Срема окупила је научнике, историчаре али и све поштоваоце историје Срема и ширег региона.

О часопису су говорили мр. Ђорђе Ђурић, са Филозофског факултета у Новом Саду – уредник часописа, др. Момчило Павловић, директор Иститута за савремену историју у Београду и проф. др. Ненад Лемајић са Филозофског факултета у Новом Саду,  Милан Мицић,  помоћник Покрајинског секретара за културу и Дејан Мостарлић, директор Историјског архива „Срем“.

У визуелном али и садржинском смислу, овај број „Споменице“ представља искорак напред, објаснио је и захвалио се свима директор Дејан Мостарлић.

 

Среда, 24. март 2010.    – „М Новине“

Промовисан осми број „Споменице“ 

            Осми број часописа Споменица Историјског архива Срем из Сремске Митровице, промовисан је у уторак, 16. марта. Споменица представља значајан допринос на пољу проучавања историје и има статус часописа од националног значаја на листи Министарства науке. Промоција у Музеју Срема окупила је научнике, историчаре али и све поштоваоце историје Срема и ширег региона. О часопису су говорили мр Ђорђе Ђурић, др Момчило Павловић, директор Института за савремену историју у Београду и проф. др Ненад Лемајић са Филозофског факултета у Новом Саду и један од оснивача годишњака.

DSC_0020 DSC_0021 DSC_0024

 

Среда, 24. март 2010.    –   „Сремске Новине“

Промоција „Споменице“ Архива

            Промоција осмог броја часописа „Споменица Историјског архива Срема“ одржана је прошле недеље у свечаној сали Музеја Срема. У присуству аутора научних радова и многобројних гостију, представљен је овај, за Сремску Митровицу, изузетно важан часопис.

Говорећи на презентацији, Дејан Мостарлић, директор Архива Срем, истакао је задовољство чињеницом да је часопис доспео у сам врх литературе сличног типа.

            – У визуелном, али и садржинском смислу, овај број „Споменице“ представља искорак напред. Реализација оваквог часописа, доказ је више да је митровачки Архив богат документима, значајним на само за наш град, него и шире. Велики број аутора који су учествовали у изради овог часописа, најбоља су потврда постојања историјске свести Митровчана, објаснио је Мостарлић.

            Помоћник Покрајинског секретара за културу, задужен за културно наслеђе, Милан Мицић, рекао је да „Споменица“ отвара многе историјске теме, јер је Срем историјски богато подручје.

            – Било би јако чудно да Сремска Митровица и Срем немају један овакав часопис. Мени лично, било би изузетно задовољство да и остали региони Војводине имају један овакав стручан часопис, закључио је Мицић.


.. o članku