« | Home | »

Objavljen šesti broj Spomenice

Šesti broj časopisa Spomenica istorijskog arhiva Srem promovisan je u Svečanoj sali Muzeja Srema, 6. novembra. Urednik Spomenice mr Đorđe Đurić načinio je kratak prikaz novog izdanja ovog naučnog časopisa koji se svojim sadržajem i kvalitetom autorskog rada svrstava u red značajnih nacionalnih časopisa koji prevazilaze lokalnoistorijske okvire . Šesti broj Spomenice obiluje interesantnim tekstovima i naučnim radovima eminentnih istoričara, a kako je rekao mr Đorđe Đurić, objavljeni radovi svrstani su u nekoliko naučnih celina: članci i rasprave, prilozi i građa, istoriografija i prikazi objavljenih knjiga iz oblasti istorije.

U delu članci i rasprave u šestom broju Spomenice objavljeni su radovi Mihaela Antolovića “Političko organizovanje Nemaca u sremu pocetkom 20. veka”, rad dr Nenada Lemajića “Beleške arapskog istoričara i putopisca Al Masudija o Slovenima”, rad dr Duška M. Kovačevića i Nedeljka Kovačevića “Obnova Manastira Divše u XVIII veku”, rad Radomira J. Popovića “Stojan Čupić u Sremu 1813-1815 godine”, dr Vladana Gavrilovića , “Selo Maradik u prvoj polovini XVIII veka” i rad mr Snežane Božanić , “Srem u periodu od 1502. do 1526. godine”.

Među prilozima i gradjom čitaoci Spomenice mogu naći radove akademika Slavka Gavrilovića “Nekoliko spisa o snabdevanju Srbije ratnim potrepštinama u toku drugog srpskog ustanka 1815.”,rad mr Đure Hardija “Da li je u Mitrovici 1314. godine došlo do susreta “Sremskog kralja” Dragutina i ugarskog kralja Karla Roberta?”, zatim i rad Nade Simić Lemajić “Zahtevi Mitrovackih građana za ponovno dobijanje gradske autonomije krajem XVIII i početkom XIX veka” i rad Borisa Stojkovskog o roblju iz Srema od 1282 do 1300 godine.

Natasa Milićević i Predrag Marković sa Instituta za savremenu istoriju i Instituta za noviju istoriju Srbije iz Beograda, u ovom broju Spomenice objavili su rad pod naslovom “Istina je negde drugde: Društvo i srpska istoriografija na kraju XX veka “.U ovom radu oni su dali kratak osvrt na razvoj istoriografije i proučavanja istorije Jugoslavije posle Drugog svetskog rata sa akcentom na osamdesetim i devedesetim godinama proslog veka,kao i svim ideološkim uticajima ,odnosno iskušenjima kojima je ova nauka bila izložena proteklih više od pola veka.

Prema rečima urednika Spomenice I ovaj broj časopisa ostao je veran tendenciji objavljivanja naučnih prikaza interesantnih naslova i kapitalnih dela iz oblasti istorije tako da su u ovom broju dati prikazi knijga Čarlsa Tilija, Ilbera Ortajlija, Dragoljuba Jovanovića, Dejana Mikavice, kao i prikaz naučnog skupa posvećenog akademiku Bogumilu Hrabaku, autora dr Aleksandra Kasaša.


.. o članku