« | Home | »

Шести међународни симпозијум „Антика, савремени свет и рецепција античке културе“

Међународни скуп Антика н савремени свет  је одржан по шести пут од 9. до 11. септембра 2011. године. Организатор скупа било је Друштво за аничке студије из Београда и Историјски архив „Срем“ из Сремске Митровице. Учешће у раду овог скупа узео је велики број гостију из земље као и иностранства. Као и ранијих година гости су били са Правног, Филозофског факултета из Београда и Новог Сада, Филолошког факултета из Београда.           Посебно треба истаћи да је овом  скупу присуствовао велики број гостију из иностранства. Учесници скупа дошли су из Канаде, Швајцарске, Грчке, Италије, САД, Републике Српске.

Програм скупа почео је пленарном седницом у петак 9. септембра на Филозофском факултету у Београду поздравни говор одржала је Марија Рицл са одељења за Историју Филозофског Факултета у Београду а у име домаћина  скупу се обратила председник Друштва за античке студије Србије уважена Ксенија Марицки-Гађански.

Теме по секцијама првог дана овог скупа биле су:

Филозофија и педагогија,

Историја и право,

Природне науке и медицина,

Археологија и уметност

Овај скуп по свом садржају је мултидисциплинаран  тако да се однос антике и савремене културе сагледава  сложено кроз призму филозофије, археологије, архитектуре, историје,ликовне уметности, права, медицине, лингвистике, природних наука. На овај начин а кроз проучавање богатог античког наслеђа уопште посебно у нашој култури дата је могућност да се сагледа рецепција антике у односу на културу савременог човека. Рад у секцијама омогућио је да поред излагања учесници узму учешће кроз живу дискусију као и да отворе неке нове теме које се као изазов стављају пред научнике, а које треба надаље истраживати.

Наставак рада скупа био је Сремској Митровици у јединсвеном амбијенту Визиторског центра – Царска палата у древном Срмијуму, данашњој Сремској Митровици као и у Београду.

У оквиру посете истакнутих гостију нашем граду посебну част организаторима и домаћинима овог  скупа  учинио је  боравак  Kurt A. Rafflauba  једног од водећих светских стручка за античку историју, чија су ужа подручја истраживања политичка мисао и крај римске републике као и настанак принципата.

Шести међународни научни скуп Антика, савремени свет и рецепција античке културе, као и рад на окупљању еминентних стручњака из области класичних наука подржали су Министарство за науку Републикр Србије, Покрајински секретаријат за науку, Град Сремска Митровица, установе културе у Сремској Митровици, Музеј Срема, Завад за заштиту споменика културе, Визиторски центар-Царска палата и Историјски архив „ Срем“ као суорганизатор скупа.

DSCF3289 DSCF3232 DSCF3252

 


.. o članku