« | Home | »

Квиз – „Митровица у траговима векова“

Квиз – „Митровица у траговима векова“

2011. година

img779

    DSCF3349               DSCF3361           DSCF3382

Трећи по реду квиз, Митровица у траговима векова, одржан је 23. новембра 2011. године у свечаној сали Позоришта Добрица Милутиновић. Тема овогодишњег такмичења је: Митровица грађанског доба. Победници овогодишњег квиза били су ученици ОШ  Добросав Радосављвић Народ из Мачванске Митровице.

2010. година

У оквиру градске манифестације Новембарски дани културе, 26.11.2010. године, одржан је други за редом, квиз Митровица у траговима векова. Тема овогодишњег квиза је била: Средњовековни град и период Аустријске управе до 1849. године. У квизу су учествовале екипе основних школа: Јован Јовановић Змај из Сремске Митровице, Јован Јовановић Змај из Мартинаца, Јован Поповић из Сремске Митровице, Бошко Палковљевић Пинки из Сремске Митровице, Бранко Радичевић из Кузмина, Добросав Радосављевић Народ из Мачванске Митровице, Слободан Бајић Паја из Сремске Митровице, Свети Сава из Сремске Митровице и Трива Витасовић Лебарник из Лаћарка. Прво место заузели су ученици ОШ Добривоје Радосављевић Народ из Мачванске Митровице.

2009. година

Ове године, у оквиру Новембарских дана културе, организован је по први пут квиз  под називом: Митровица у траговима векова са темом: Антички Сирмијум. Такмичење је одржано 25.11.2009. године, у Позоришту Добрица Милутиновић. 

Организатори квиза су НВО Европски корак и Историјски архив Срем, покровитељ је Град Сремска Митровица. Идеја и жеља организатора је да се овим видом такмичења, ученици основних школа са територије Града Сремска Митровица, укупно  девет основних школа, упознају са завичајном историјом. Сарадници у организацији и реализацији квиза су наставници историје који раде у градским и приградским основним школама. Литература коју користе ученици (такмичарска екипа броји 5 чланова) је преузета из архивске публикације, фотомонографије, Град вреднији од царске кћери. Замисао је организатора да се сваке године тематски проучава нова историјска област у оквиру  Квиза Митровица у траговима векова, како бисмо што квалитетније проучили прошлост нашег завичаја, која је у континуитету трајала и траје пуна два миленијума.


.. o članku