« | Home | »

Промовисана фотомонографија „Сремска Митровица – град вреднији од царске кћери“

30. август 2008. године

У прелепој атмосфери Житног трга, који својим изгледом дочарава 2000 година стару историју града, промовисана је фотомонографија „Сремска Митровица-град вреднији од царске кћери“. Промоцију је организовао Град Сремска Митровица и Историјски архив „Срем“ који је и издавач ове изузетне књиге.
Књига је објављена на српском и енглеском језику. Главни уредник је др Ненад Лемајић, а уредници појединих делогва су: др Ненад Лемајић, др Владан Гавриловић, мр Ђорђе Ђурић, др Биљана Шимуновић Бешлин и Нада Симић Лемајић. За веома репрезентативано графичко решење и дизајн заслужне су Нада Симић Лемајић и Весна Жугић. Књигу је на енглески језик превела Јелена Фаранов. Пројекат су финансијски помогли Град Сремска Митровица, Секретаријат за културу АП Војводине и Министарство за науку Републике Србије. У реализацији овог захтевног пројекта стручну помоћ пружиле су све градске установе културе, медијске куће и митровачки фотографи. Значајан допринос дали су и приватни колекционари који су Историјском архиву уступили породичне фотографије и разгледнице старе Митровице.
Директор Историјског архива „Срем“, Дејан Мостарлић, први примерак књиге уручио је заменику председника Скупштине града, Зорану Мишчевићу. Изузетно посећену промоцију пратила је визуелна презентација коју је приредио др Александар Декански, уз музику митровачког композитора Александра Бељанског. Да ова несвакидашња мултимедијална промоција и технички буде беспрекорна побринули су се технички сарадници Ненад Грујичић и Срђан Спасојевић. Митровачки вокални солисти, Александар Стефан Радишевић и Милда Кузминац, музички су употпунили промоцију. Велики допринос у презентацији фотомонографије, која је имала форму својеврсног перформанса, дале су и Тања Познић-организатор и Љиљана Јанковић-водитељ програма.


.. o članku