« | Home | »

Одржана промоција књига: НЕЗАПАМЋЕНА БИТКА Српски добровољци у Русији 1914 – 1918. и СРПСКИ ДОБРОВОЉЦИ 1914 – 1918. Животи, сећања, аутора др Милана Мицића

20. 04. 2017. године у 19 часова/

У читаоници Библиотеке „Глигорије Возаровић“ у присуству бројних посетилаца представљене су две књиге аутора др Милана Мицића: НЕЗАПАМЋЕНА БИТКА  Српски добровољци у Русији 1914 – 1918. и СРПСКИ ДОБРОВОЉЦИ 1914 – 1918. Животи, сећања.

Присутне госте и посетиоце поздравио је у име организатора Дејан Уметић, директор Историјског архива „Срем“.

О књизи су говорили проф. др Ђорђе Ђурић и аутор др Милан Мицић.

Проф. др Ђорђе Ђурић, је у свом излагању присутнима приближио тематику  Првог светског рата, предочио ставове како старије тако и новије, стране и домаће историографије о Великом рату. Посебно занимљиво је било његово казивање о међународном положају Србије у време, пре и током Великог рата.

Аутор, др Милан Мицић, је у свом казивању истакао да књиге описују српски добровољачки покрет у Русији током Првог светског рата, њихове борбе на фронту у Добруџи 1916. и њихово повлачење из Русије и долазак на Солунски фронт 1918. године. “Незапамћена битка“ је научна, историографска студија док је књига „Српски добровољци 1914 – 1918, животи, сећања“ документарна проза о српским добровољцима. Сећања су пуна емоција, успомена и важнијих догађаја који су остали урезани у памћење учесника и њихових потомака.

Аутор књигa др Милан Мицић истакао је изузетан значај српских добровољаца у Великом рату.

„Они нису морали да иду у рат. Махом су били држављани тадашње Аустро-Угарске. Чином добровољства у српској војсци доказали су тежњу српског народа у Аустро-Угарској да желе уједињење са Србијом па је са њима српска национална идеја у Првом свестком рату достигла свој врхунац. Јасно је да су тим чином постали непријатељи државе у којој су живели. У очима Аустро-Угарске су били велеиздајници, а у случају заробљавања, чекао их је преки суд и стрељање или вешање. Када би се сазнало да су у добровољцима, њихове породице су биле излагане интернацији у логоре Арат у Румунији, Жегар код Бихаћа или у Добој. Код њих је постојао страх од заробљавања јер је то значило и смрт њихове породице. Због тога никада нису носили знак идентификације. У време борбе у Добруџи настао је мит који је опстао у румунској војсци да се Срби никада живи не предају. Њихове страхове за породицу Немци и Бугари су подгревали тако што су бацали летке у којима су добровољцима говорили да ће им побити породице ако се не предају. У томе је значај њихове жртве, јер они добровољно себе стављају на пиједестал Краљевине Србије коју већина њих није видела“– нагласио је, аутор књиге, Мицић.

Мицић је рекао да својим дугогодишњим радом на овој тематици жели да расветли и истакне неправедно заборављени значај ових добровољаца.

У музичкичком делу програма наступила је  певачка група „Русински зраци“ са две изведене песме.

Програм је водила Јасна Арбанас.

 

plakat milan-micic-dobrovoljci-jpg_660x330 _MG_0010 _MG_0013 _MG_0008 _MG_0012

 

 

 


.. o članku