« | Home |

Промоција 21. броја часописа „Споменица“ Историјског архива „Срем“

У оквиру „Новембарских дана“ 28. 11. 2022. године, Историјски архив „Срем” приредио је промоцију 21. броја часописа „Споменица” у Галерији „Лазар Возаровић”.

О древној и блиској историји нашег града, Срема али и других простора, о догађајима који су утицали на људе који данас овде живе, писали су аутори у „Споменици”. Часопис већ више од две деценије објављује Историјски архив „Срем” у нашем граду, а проф. др Ненад Лемајић редовни професор на Филозофском факултету у Новом Саду члан је редакције од оснивања.

„Данас многе установе овог типа покрећу часописе али наш архив је међу ретким у Србији који има ову традицију установљену пре 20 година, а која и данас траје”, рекао је проф. др Ненад Лемајић и додао: „За наш Часопис писали су неки од наших најпознатијих историчара, архивиста, стручњака, институције из којих долазе су високог научног нивоа, а њихови радови дали су велик допринос проучавању овог простора али и шире. Свако од њих, као и уредници дали су допринос да достигне ниво научног часописа. Писали су чланови Историјског института Српске академије наука, велик број професора Филозофског факултета у Новом Саду са Одељења за историју, професори и сарадници бројних факултета, института, представници свих наших најзначајнијих историјских институција, као и установа културе из нашег града. Овај часопис се цитира, научници који овде објављују радове добијају бодове. Уз часопис архива из Пожаревца наш је на највишем нивоу и може да пореди са сличним гласилима која објављују републичке и покрајинске институције. Часописи оваквог нивоа нам требају, они осветљавају локалну историју, а без ње не могу се разумети они снажнији и јачи процеси на много ширем простору. Захвалио бих се Граду Сремска Митровица што подржава излажење и препознаје значај овог часописа.”

Уредници „Споменице” били су Радован Срдић који је уредио, може се рећи нулти број, уредник првог броја била је Нада Симић-Лемајић, да би дугогодишњи уредници били проф. др Ђорђе Ђурић и данашњи главни и одговорни уредник проф. др Ненад Нинковић.

 

Уредник Нинковић захвалио се Граду Сремска Митровица и Покрајинском секретаријату за културу на подршци и представио садржај 21. броја: „Заступљен је велик број радова који се посебно тичу Сремске Митровице или Срема. Садржи различите категорије радова –  чланци и расправе, прилози и грађа, архивистика, историографија, прикази и белешке. Период који је обухваћен је од средњег века до 20. века. Аутори су универзитетски професори, историчари, студенти докторских студија, кустоси, истраживачи. Неки су своје прве научне радове написали управо за Споменицу, а неке су познати и признати научници.”

Историјско-научни часопис почео је 2002. године да се штампа и налази се на листи Министарства науке, регистрован као класа М-53.

О свом прилогу у Часопосу говорио је на промоцији Радован Сремац кустос Музеја наивне уметности „Илијанум” у Шиду.

   

Споменица је од изузетно великог значаја за очување историјско-културних дешавања на простору читавог Срема.

У музичком делу програма учестовао је Хор „Кранчевић” под вођством Јованке Иванић.

   

Водитељ промоције била је Јасна Арбанас.

https://www.sirmiuminfo.rs/vesti/2022/11/promocija-spomenice-istorijskog-arhiva-srem/

Фото: Александар Нинковић и Драган Грујчић.

 

 


.. o članku