« | Home | »

Представљен 18. број часописа Споменица Историјског архива „Срем“

У оквиру традиционалне градске  манифестације „Новембарски дани“ 28. новембра 2019. године у Свечаној сали Музеја Срема, са почетком у 18. часова одржана је промоција часописа Споменица Историјскиг архива „Срем.

Научни радови, грађа и прикази из области историје и архивистике сабрани су у новом броју Часописа „Споменица” који већ 18 година објављује Историјски архив „Срем” у нашем граду.

Дејан Уметић директор Историјског архива „Срем” истиче дугу традицију излажења Часописа: „Доказ традиције издавштва наше установе јесте и овај 18. број Часописа у којем се објављују научни радови везани за локалну историју, за историју Срема. Архив је установа која треба да сакупља и чува грађу, али Архив је и установа која треба да публикује грађу и да је интерпретира. Један од циљева овог Часописа је да архивску грађу учини доступном широј јавности. Објавили смо са тим циљем и више монографија и организовали више изложби”.

„Споменицу” је покренуо и први број уредио проф. др Ненад Лемајић, после њега, дуги низ година уредник је био проф. др Ђорђе Ђурић. Своју захвалност претходним уредницима исказао је садашњи уредник проф. Нинковић, такође се захвалио издавачу, директору Дејану Уметићу, Нади Симић Лемајић члану редакције и запосленој у Архиву, Граду Сремска Митровица и Покрајинском секеретаријату за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Ненад Нинковић доцент на Филозофском факултету у Новом Саду Одсек за историју и главни уредник „Споменице” Историјског архива „Срем” о часопису каже: „Прво треба истаћи да је „Споменица” Историјског архива „Срем” један од ретких часописа који издаје један град у Србији, већина градова у Србији некада је имала овакве часописе, међутим временом су се они угасили. „Споменица“ траје, ово је 18 број. Она је значајна по томе што има увек неколико врста радова, односно неколико категорија од чланака, преко приказивања грађе која се односи најчешће на Срем, међутим овај број се разликује од претходних по томе што је темат мало проширен тако да нису приказани документи или нису радови који се односе само на Срем, него и на једно шире подручје које је било у односима са политичким, црквеним, културним институцијама Срема. Тако да имамо једно подручје могли би рећи данашње Војводине заступљено у „Споменици”. У њој су објавили не само аутори из Сремске Митровице што је важно истаћи, него и са Филозофског факултета у Новом Саду из архивских и музејских институција, тако да је „Споменица” већ добро препознатљив научни часопис како у Митровици тако и околини Новом Саду, Београду. Имамо проширену редакције београдским члановима тако да то говори само да све више аутора жели да објављује у „Споменици” архива.”

Доц. др Дејана Васин професор Филозофског факултета на Палама, (БИХ), представила је свој рад у „Споменици” који је написала у коауторству са проф. др Милицом Кисић Божић. Реч је о мировним уговорима који су потписани између Угарске и Османског царства који датирају из 1503. и 1519. године. Граница које је у то време обухватала и Срем увек је била немирна и то је само била увертира у нове сукобе, по речима Дејане Васин.

О свом раду говорила је и Мирјана Медалић запослена у Историјском архиву „Срем”. Промоција је уприличена у Музеју Срема и том приликом су сви у публици добили Часопис бесплатно.

У музичком делу програма учестовали су ученици Музичке школе „Петар Кранчевић”. Водитељ промоције била је Јасна Арбанас.

У ових 18 бројева објављено је преко 300 научних радова различитих врста које су написали неки од најугледнији професора универзитета, истраживачи у институтима за историју и друге науке, истраживачи архива Војводине, Сремске Митровице и других. Са тих више од 300 научних радова Часопис је већ постао културно добро.

Sirmiuminfo: https://www.facebook.com/sirmiuminfo.webportal/photos/pcb.3064573923572499/3064571733572718/?type=3&theater

 

Фото: Александар Нинковић

 


.. o članku