« | Home | »

Завршена трећа по реду манифестација „Дани руске културе“

Од 15. до 25. јануара 2020. године одржани су „Дани руске културе“ уз богат и разноврстан програм:

15. јануар – Отварање манифестације уз пригодан музички програм и презентацију три изложбе: „Лица руске културе“ аутора Виктора Горјачева; „75 година ослобођења Минска и Белорусије“ и „Обреди прелаза у фокусу објектива фотографа Будимских“. Присутнима су се обратили:  директор Историјског архива „Срем“ Дејан Уметић, у име локалне самоураве Зоран Мишчевић и аташе за културу Амбасаде Руске Федерације Денис Круглов. У музичком делу програма представио се хор „Русински зраци“. Програм су водиле Јасна Арбанас и Маргарита Вујовић.

16. јануар – Песничко вече. У програму су учествовали песници уз музичку пратњу Хајрудина Дурмановића.

17. јануар – Национални празник Русина. Поводом празника Русина програм је организовала подручна канцеларија из Сремске Митровице. У програму су учествовали ученици који изучавају Русински језик, ученици Музичке школе Петар Кранчевић“ и хор „Русински зраци“.

18. јануар – Представљање организација „Козачки покрет“ и „Руско географско друштво.“ Свој рад су представиле две руске организације које имају своје подружнице у Србији. У музичком делу програма учествовала је Етно група „Огањ“ из Мачванске Митровице.

18. и 19. јануар – Специјализована изложба руских и осталих европских раса голубова. У сарадњи са Клубом „Сремско Митровачки превртач“ организована је изложба руских и осталих раса голубова у Дому културе у Лаћарку.

20. јануар – Пројекција документарног филма „Од дужности и заклетве не одступај.“ Филм говори о животу и делу ахитекте Николаја Краснова.

21. јануар – Искуства економске сарадње Руске федерације и Републике Србије. Музички део програма Етно група „Српски дом“.

22. јануар – Промоција књиге Ивана С. Јастребова “ Стара Србија и Албанија.“ Књигу су представили у име издавача „Службеног гласника“: Борислав Челиковић, уредник и Весна Смиљанић Рангелов, преводилац књиге са руског језика. О књизи су говорили проф др. Ненад Нинковић и проф. др Горан Васин, професори на Одсеку за историју Филозофског факултета у Новом Саду. У музичком делу програма учествовали су ученици Музичке школе „Петар Кранчевић“, Леон Жарко и Ивана Охмут, пијанисти у класи професорице Маргарите Вујовић.

23. јануар – Концерт пијанисте Константина Красницког.

24. јануар – Промоција књиге “ Итенерариј Ростислава Михаиловича“ аутора Ђуре Хардија. О књизи су говорили проф. др Ненад Лемајић и аутор проф. др Ђура Хардија. У музичком делу програма је наступио Александар Цигановић, вокални солиста. Програм је водила Јасна Арбанас.

25. јануар – Час Руског језика ученика ОШ “ Вук Караџић“ из Адашеваца и подручног одељења из Вашице и наставнице Снежане Чубрило.

Програми су реализовани у Галерији „Лазар Возаревић“ уз несебичну подршку кустоса Марије Вукајловић као и осталих запослених којима се овом приликом срдачно захваљујемо. 


.. o članku