Промоције

 

19.5.2017. године у 13 часова, на Тргу Ћире Милекића, у присуству бројних званичника, гостију и суграђана,  Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић  отворио је изложбу МИТРОВИЦА НА САВИ – велике опомене – велики градитељски подухвати.

 

Организатор изложбе: Историјски архив “Срем”

Покровитељ: Град Сремска Митровица.

Аутор: Миленко Бобић.

Уредник: Нада Симић Лемајић.

Изложба МИТРОВИЦА НА САВИ – велике опомене – велики градитељски подухвати.

се може погледати  до 30.6.2017. године.

Изложба се одржава у знак сећања на догађаје из 2014. године, када се град успешно одбранио од поплавног таласа, као и сећања на велике поплаве које су угрожавале град кроз историју и градитељске подухвате и солидарност грађана Митровице да одбране и очувају имовину и животе грађана.

Кроз слике и речи, порука изложбе би била да река увек може да изненади, а на нама, грађанима Митровице,  је одговорност, знање и спремност да у сваком тренутку уз солидарност и заједнички труд задржимо реку у њеном кориту и одбранимо свој град.

Непрегледна поља издашне сремске равнице настала су захваљујући огромном уложеном труду бројних генерација које су стотинама година браниле и култивисале равницу и обалу реке Саве. Тако су створени услови да се надземне и подземне воде претворе од рушилачког у елемент развоја. Тај труд се исплатио тадашњим и будућим генерацијама али се и данас мора наставити  ради нас, наше деце и будућих генерација.

Присутне је на самом почетку програма поздравио Дејан Уметић, директор Историјског архива “Срем”.

О томе шта је урађено од 2014. до данас у правцу заштите од великих вода говорио је директор Водо-привредног предузећа “Сава”, Славко Дубљевић. „Одбрана 2014. године је успела највише захваљујући Локалној самоуправи и Покрајинском секретаријату. Када је Штаб пресељен из Новог Сада у Митровицу тадашњи градоначелник Бранислав Недимовић је рекао да сада они слушају, а на прво место долазе струка и техиника. Мислим да је техника оправдала то поверење. Све што смо покренули за ове три године, санације, изградњу насипа је важно, али почетком јуна очекујемо и изградњу насипа у дужини од три километра, испод Хртковаца и Јарка. Тим насипом штитићемо велико регионално извориште, затим планирамо да изградимо неколико мањих насипа  те би Митровица била одлично обезбеђена од поплава. Ту је и планирани мобилни систем заштите“, додао је Славко Дубљевић директор ВП „Сава“.

О самој изложби, разлозима које су га навеле да се бави поменутом темом, говорио је аутор Миленко Бобић.

Аутор изложбе је предложио надлежним у градској управи да се трајно постави изложбена спомен соба која би подсећала на напоре грађана да се изнесу са ћудима реке и тренутке када су се грађани и река међусобно носили исказујући своје рушилачке и стваралачке снаге.

Министар пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, Бранислав Недимовић, након присећања на велике поплаве из маја месеца 2014, одао је захвалност бранитељима који су солидарним радом победили водену стихију, такође је подсетио присутне на председника Општине Ђорђа Стојшића и у свом обраћању је нагласио: „Данас сам замолио градоначелника да се покрене једна иницијатива која је постојала у мојој глави већ годину, две. Наиме, да се плато код Капетаније назове по Ђорђу Стојшићу, једном од градоначелника Сремске Митровице, који је био иницијатор изградње кеја и одбрамбеног система од поплава 70-их година прошлог века. Те 2014. године нам је то много значило приликом одбране града“, рекао је Бранислав Недимовић министар пољопривреде и заштите животне средине, који је потом отворио изложбу.

Музички део програма: Тамбурашки оркестар „ Лагани бећарац“.

Програм је водила Јасна Арбанас.

 

Изложба МИТРОВИЦА НА САВИ велике опомене велики градитељски подухвати Митровица на Сави велике опомене велики градитељски подухвати Изложба МИТРОВИЦА НА САВИ велике опомене велики градитељски подухвати  Изложба МИТРОВИЦА НА САВИ велике опомене велики градитељски подухвати Изложба Митровица на сави  Изложба МИТРОВИЦА НА САВИ велике опомене велики градитељски подухвати  Изложба МИТРОВИЦА НА САВИ велике опомене велики градитељски подухвати  Изложба МИТРОВИЦА НА САВИ велике опомене велики градитељски подухвати  Изложба МИТРОВИЦА НА САВИ велике опомене - велики градитељски подухвати Изложба МИТРОВИЦА НА САВИ

SIRMIUMINFO: http://www.sirmiuminfo.rs/apps/siap.dll/prikazi_vest?VrstaVesti=1&VestId=13075#.WR9CnvrZOcc.google

KOPERNIKUS RTV: https://www.facebook.com/radiosid/videos/1530015573709762/?hc_ref=PAGES_TIMELINE

 

Историјски архив ,,Срем’’ обележио је 70 година постојања и рада промоцијом 15. броја Часописа ,,Споменица” 2. 11. 2016. године, у свечаној сали Музеја Срема. Свечаност је организована у оквиру Новембарских дана.

Поводом 70 година трајања Историјског архива “Срем” од 1946-2016. године, одржана је промоција 15. броја Часописа Споменица који се налази на листи научних часописа Републике Србије.

Дејан Уметић директор Историјског архива “Срем” истакао је: “Архив је установа која треба да сакупља и чува грађу, али архив је и установа која треба да публикује грађу и да је интерпретира. Један од циљева овог часописа је да архивску грађу учини доступном широј јавности.”

“Регионални историјски архиви у Војводини основани су 2. новембра 1946. године, а међу њима и регионални архив Срема”, рекла је Јасна Арбанас секретар установе: “Статус регионалне установе која покрива свих седам општина Срема, наш архив је задржао до данашњих дана.”

Према речима главног уредника ,,Споменице” проф. др Ђорђа Ђурића: “У нашој култури која је обележена дисконтинуитетима овај часопис траје већ 15 година. Споменицу је покренуо и први број уредио проф. др Ненад Лемајић и од тада до данас овај часопис, једини у Срему има статус научног.”

“У ових 15 бројева објављено је близу 300 научних радова различитих врста које су написали неки од најугледнији професора универзитета, истраживачи у институтима за историју и друге науке, истраживачи архива Војводине и Сремске Митровице”, рекао је Ђурић и додао: “Са ових 300 научних радова Часопис је већ постао културно добро.”

О свом раду о Петроварадинском пуку објављеном у новом броју “Споменице” говорио је проф. др Ненад Нинковић истакавши да је седиште тог пука било недалеко од зграде архива у Сремској Митровици. Додао је: “Године 1716. Сремска Митровица је прешла у састав Монархије, што је потврђено 1718. Од тада је прошло три века како су  трупе Османске државе напустиле Срем.”

Промоција је праћена презентацијом старих фотографија архива, грађе и запослених на видео биму.

У уметничком делу програма учестовали су ученици Музичке школе “Петар Кранчевић”.

1 2 3 4 2a 5 6 7 8 9 10 11

 

 

Pages: 1 2 3 4


O arhivu Srem ..

Историјски архив Срем
Сремска Митровица.

ulica Vuka Karadžića 4, centrala 022/613-592, faks 022/621-861, direktor 022/625-393

Ranija Obaveštenja

Kategorije

Pretraga

unesite željeni pojam