Промоције

Историјски архив ,,Срем’’ обележио је 70 година постојања и рада промоцијом 15. броја Часописа ,,Споменица” 2. 11. 2016. године, у свечаној сали Музеја Срема. Свечаност је организована у оквиру Новембарских дана.

Поводом 70 година трајања Историјског архива “Срем” од 1946-2016. године, одржана је промоција 15. броја Часописа Споменица који се налази на листи научних часописа Републике Србије.

Дејан Уметић директор Историјског архива “Срем” истакао је: “Архив је установа која треба да сакупља и чува грађу, али архив је и установа која треба да публикује грађу и да је интерпретира. Један од циљева овог часописа је да архивску грађу учини доступном широј јавности.”

“Регионални историјски архиви у Војводини основани су 2. новембра 1946. године, а међу њима и регионални архив Срема”, рекла је Јасна Арбанас секретар установе: “Статус регионалне установе која покрива свих седам општина Срема, наш архив је задржао до данашњих дана.”

Према речима главног уредника ,,Споменице” проф. др Ђорђа Ђурића: “У нашој култури која је обележена дисконтинуитетима овај часопис траје већ 15 година. Споменицу је покренуо и први број уредио проф. др Ненад Лемајић и од тада до данас овај часопис, једини у Срему има статус научног.”

“У ових 15 бројева објављено је близу 300 научних радова различитих врста које су написали неки од најугледнији професора универзитета, истраживачи у институтима за историју и друге науке, истраживачи архива Војводине и Сремске Митровице”, рекао је Ђурић и додао: “Са ових 300 научних радова Часопис је већ постао културно добро.”

О свом раду о Петроварадинском пуку објављеном у новом броју “Споменице” говорио је проф. др Ненад Нинковић истакавши да је седиште тог пука било недалеко од зграде архива у Сремској Митровици. Додао је: “Године 1716. Сремска Митровица је прешла у састав Монархије, што је потврђено 1718. Од тада је прошло три века како су  трупе Османске државе напустиле Срем.”

Промоција је праћена презентацијом старих фотографија архива, грађе и запослених на видео биму.

У уметничком делу програма учестовали су ученици Музичке школе “Петар Кранчевић”.

1 2 3 4 2a 5 6 7 8 9 10 11

 

 

Pages: 1 2 3 4


O arhivu Srem ..

Историјски архив Срем
Сремска Митровица.

ulica Vuka Karadžića 4, centrala 022/613-592, faks 022/621-861, direktor 022/625-393

Ranija Obaveštenja

Kategorije

Pretraga

unesite željeni pojam