« | Home | »

Историјски архив „Срем“ и Спортски савез Града Сремска Митровица, представили су митровачкој публици нову књигу, монографију „ Историја спорта у Сремској Митровици“ књига 1.

28. јун 2017, „Pinki caffe“/ Пословно – спортски центар „Пинки“

Историјски архив „Срем“ и Спортски савез Града Сремска Митровица, представили су митровачкој публици нову књигу, монографију  „ Историја спорта у Сремској Митровици“ књига 1.

У изузетно лепом амбијенту „Pinki caffe-a“ у Пословно – спортском  центру „Пинки“, синоћ је пред бројном публиком представљена монографија о спорту у Сремској Митровици.  У оквиру програма, присутне су поздравили у име организатора, Дејан Уметић, директор Историјског архива „Срем“ и Немања Црнић, секретар Спортског савеза Града Сремска Митровица.  У својим обраћањима су нагласили да се рад на пројекту наставља и позвали  су све спортисте, тренере и спортске радике да се прикључе са својим сазнањима , подацима и фотографијама из приватних збирки, и тиме допринесу да се што успешније истраже и спортови о којима није писано  у првој књизи, а то су: кошарка, рукомет, стрељаштво, атлетика, бокс, дизање тегова, пливање и други. Свака помоћ и податак као и  фотографије су од изузетног значаја за успешну реализацију пројекта. Такође су се у име издавача и суиздавача захвалили покровитељу пројекта, Граду Сремска Митровица и Општинској управи за омладину, спорт и културу.  О књизи су детаљније говорили редактор Ненад  Лемајић и  аутор поглавља о фудбалу,  Јовица Стевић.

У музичком делу програма учествовао је дечији хор „Piccolo“, са три песме: „Навијачка песма“, „Хоћемо гол“ и „Пливачка песма“.

 

Промоцији су присуствовала и деца, чланови Тријатлон клуба из Сремске Митровице са својим тренером Александром Гавриловићем.

Програм је водила Јасна Арбанас.

Захваљујемо се колективу Пословно – спортског центра „Пинки“ на изузетној пословности, љубазности и помоћи у организацији промоције.

 

Из предговора:

„Дуго очекивана моногрографија о спорту у Сремској Митровици реализована је захваљујући активном ангажману великог броја спортиста и спортских радника из Сремске Митровице. У тренутку када се зачела идеја да митровачки спорт буде представљен у монографији која би подсетила на најзначајније спортисте, клубове и успехе које је овај град постигао током прошлог и у прве две деценије овог века чинило се то као немогућ задатак. Желели смо да на једном месту подсетимо на све оно што је важно за историју спорта нашег града и дамо велики број података о његовим клубовима, спортистима и тренерима. Имена оснивача и такмичара, најстаријих спортских колектива у граду насталих пре више од столећа нестала су из сећања и морали смо их мукотрпним радом тражити у ретким записима. Требало се сетити многих спортских радника, тренера, организатора и других стучњака без којих наши спортисти не би могли постићи своје врхунске резултате. Врхунских резултата није било мало. Нису се смели заборавити ни клубови, ФК Срем који је раних шездесетих неколико година био у самом врху изузетно јаке Друге лиге Исток некадашње Југославије (играо једанаест година у периоду 1958-1972), и Женски одбојкашки клуб Срем који је три године играо у Првој лиги такозване скраћене Југославије (200-2003), као и најтрофејнији колектив Кајакашки клуб Вал. Сјајни су успеси појединачних спортиста у кајаку и атлетициГрад је дао и девет учесника олимпијада (два фудбалера, пет кајакаша и две атлетичарке). Документације је било веома мало. Многи клубови нису радили у континуитету. То је веома отежало прикупљање података. Захваљујћи неколицини ентузијаста прикупљени су подаци о неколико мада веома значајних спортова. Они су трудом редакције и аутора појединих поглавља сакупљени у овој првој књизи под називом Историја спорта у Сремској Митровици, књига 1. Ова монографија је прва у серији којом ће бити обухваћени сви спортски колективи и верујемо да нећемо дуго чекати до појављивања наредне књиге. Верујемо да ће она бити подстицај новим генерацијама спортиста да буду једнако успешни а и бољи од легенди митровачког спорта који се помињу у овој књизи…“

 

Редакција, септембар 2016. године

 

IMG_0003  IMG_0022 IMG_0006 IMG_0007 IMG_0009 IMG_0010  IMG_0013 IMG_0014 IMG_0015 IMG_0026 IMG_0018 IMG_0019 IMG_0021 IMG_0022

 


.. o članku